Menu Sluiten

Sterk VO presenteert opbrengsten vijf jaar Passend Onderwijs in Utrecht en Stichtse Vecht

Weinig thuiszitters, veel begeleiding op scholen en minder leerlingen in het speciaal onderwijs dan landelijk gemiddeld. Dat zijn volgens Sterk VO de belangrijkste resultaten van vijf jaar Passend Onderwijs in de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht. Ank Jeurissen, directeur van het samenwerkingsverband, presenteerde de resultaten op donderdag 13 september tijdens de officiële opening van hun nieuwe gebouw aan de Van Lieflandlaan 117 in Utrecht.

“Ondanks de kritiek op Passend Onderwijs, zien wij ook veel positieve effecten”, aldus Jeurissen. “Het aantal thuiszitters in ons samenwerkingsverband is stabiel laag (gemiddeld 30) en de periode van thuiszitten relatief kort, want voor elke thuiszitter is een plan. Ook verwijzen wij minder leerlingen naar het speciaal voortgezet onderwijs (VSO) (3,2%) dan landelijk gemiddeld (3,5%).

Stevige infrastructuur

“De afgelopen vijf jaar hebben wij een stevige infrastructuur voor Passend Onderwijs en jeugdhulp neergezet. Elke school heeft bijvoorbeeld een team van kernpartners dat leerlingen ondersteuning biedt op hoog niveau en er is een plan voor elke leerling met ondersteuningsbehoefte. Ook hebben we in beeld welke leerlingen overstappen naar een andere school en welke risico’s dat met zich mee kan brengen. Kortom, we doen er alles aan om leerlingen een doorlopende schoolloopbaan te bieden en steun waar nodig.”

OPDC Utrecht

“Een tussenvoorziening hoort daar ook bij. Leerlingen die tijdelijk niet mee kunnen draaien in het reguliere onderwijs kunnen terecht bij het OPDC Utrecht (Orthopedagogisch en Didactisch Centrum). Daar krijgen ze persoonlijke begeleiding totdat ze weer klaar zijn voor hun oude of een andere school of voor werk.”

Nieuw schoolgebouw

In april dit jaar verhuisden Sterk VO en OPDC Utrecht samen naar een gerenoveerd schoolgebouw aan de Van Lieflandlaan in Utrecht. Jeurissen: “Een OPDC met een eigen gebouw is bijzonder, want formeel gezien is daar geen budget voor. Dankzij financiering van onze samenwerkingspartners, waaronder de gemeente Utrecht, was het toch mogelijk. Dat is ook de kracht van ons netwerk.”

Het pand werd gisteren officieel geopend met een openingsfestival voor alle samenwerkingspartners. De resultaten van vijf jaar Passend Onderwijs werden gedeeld in diverse korte sessies in festivalsfeer.

Klik hier voor meer informatie over de opbrengsten van vijf jaar Passend Onderwijs.

Publicatiedatum: