Menu Sluiten

Zieke leerlingen en medische zorg

Alle leerlingen hebben recht op onderwijs, ook als zij ziek zijn. Niet elke zieke leerling ondervindt hierdoor belemmeringen op school, maar als dat wel het geval is, is het van belang dat dit tijdig wordt herkend. De school waar de leerling is ingeschreven is ervoor verantwoordelijk dat het onderwijs voor de zieke leerling goed georganiseerd wordt. Door middel van onderstaande stappenplannen willen wij scholen en kernpartners een document in handen geven waarin beschreven staat welke stappen er gezet kunnen en soms moeten worden als een leerling ziek is.

Met de invoering van passend onderwijs kan het voorkomen dat scholen te maken krijgen met leerlingen met een fysieke beperking. Daarnaast kan het ook bij reguliere leerlingen voorkomen dat zij medische zorg nodig hebben. Om scholen hiermee is een handreiking medicijnverstrekken en medisch handelen opgesteld. Naast deze handreiking hebben leerlingen een medisch paspoort nodig, wanneer gebruik gemaakt wordt van medicatie.

Voor leerlingen met epilepsie of zieke leerlingen kunnen scholen ook contact opnemen met:

  • Het Landelijk Werkverband Onderwijs en Epilepsie (LWOE)
    Een consulent vanuit LWOE kan de school ondersteunen om samen met medische professionals, de leerling en ouders, een plan uit te werken om het onderwijs voor de leerling optimaal in te richten. Aanmelden kan via deze pagina.
  • Ziezon-CED Groep
    Voor leerlingen de tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen in verband met ziekte of herstel kunnen scholen contact opnemen met de CED groep om samen onderwijs in de thuissituatie te verzorgen of Klassecontact in te zetten.